Sanatçılar ve sanat eserleri şehri. Floransa’ya gitmeden Michelangelo’yu, Botticelli’yi, Rafael’i sadece duymuştum. Ama burada onların eserlerini çıplak gözle gördükten sonra Michelangelo sadece şöyle bir duymuş olduğum rönesans sanatçısı olmaktan çıktı, Signoria meydanındaki Davut heykelinin mimarı, Boticelli de hayal gibi Venüs’ü resmeden ressam oldu…
Floransa’daki ilk durağımız Duomo – Santa Maria del Fiore’ydi. Floransa’nın kalbinde yer alan turuncu tuğla kubbeli Duomo Avrupa’nın dördüncu büyük katedrali ve hala şehrin en yüksek binası. 4. yüzyıla uzanan geçmişiyle vaftizhanesi Floransa’nın en eski binalarından.
Duomo’nun içindeki freskler 1572-4 yılları arasında Vasari tarafından yapılmış ve Zuccari tarafından tamamlanmış. Floransa doğumlu olan Dante’nin (1265 – 1321) İlahi Komedya’sını açıklayışının resmedildiği Michelino’nun freskinde (1465) Dante Floransa’nın dışında, cehennemin girişinde ve cennetin yedi katının altında gösteriliyor.
Vaftizhanenin doğu kapısı “Cennet kapısı” olarak isimlendirilmiş olup üzerinde Adem ve Havva’nın cennetten kovulması, İshak’ın kurban edilmesi gibi on farklı olay ustalıkla işlenmiş.
Piazza della Signoria - Signoria meydanı… Vecchio sarayının önünde yer alan bu meydan açık hava müzesi gibi. Floransa’nın başlıca tarihi olayrının anlatıldığı heykeller ve Michelangelo’nun ünlü Davut heykelinin kopyası meydanda sergileniyor. Meydanda ayrıca vakit geçirebilecek güzel kafeler de bulunuyor.
![]() |

Botticelli’nin iki eşsiz resmi Primavera (1482) ve Venüs’ün doğuşu (1483 – 1486)
![]() | ![]() |
Leonardo da Vinci’nin gençlik dönemi eserlerinden The Annunciation (1472 – 75). Michelangelo’nun Kutsal Aile tablosu (1507).
![]() | ![]() |
Rafael’in Madonna of the Goldfinch’i (1505–06). Caravaggio’nun İshak’ın kurban edilişi tablosu (1603).
![]() | ![]() |
Uffizi’nin Arno nehrine açılan ucundan çıktığımızda sağda ünlü Vecchio köprüsünü gördük. 1345 yılında inşaa edilmiş olan köprü şehrin en eski köprüsü. Eskiden demircilerin, kasapların ve nehri çöplerinin tahliyesi için kullanan deri tabakçılarının dükkanları bulunan köprüde bugün kuyumcu dükkanları bulunuyor.
Pitti Sarayı, Medici’lerin ikamet yeri olarak kullanılmış olup sonrasında da şehrin tüm yöneticileri burada yaşamış.
Yeme İçme
Floransa’da yemek yenilebilecek çok güzel restoranlar var ancak rezarvasyon yaptırmadan iyi bir yerde yemek gerçekten çok zor. Yanda akşam yemeği için gitmeye karar verdiğimiz “Il Latino” restoranına gittiğimizde yaşadığımız sırada bekleyen kalabalık süprizi.Farklı bir yere gitmeye karar vererek “Paulo” restoranında bir süre bekledikten sonra oturabildik. Yemek olarak ise tabi ki Toskana’nın vazgeçilmezlerinden et seçtik. Gelen et çok da alışık olmadığımız dışı pişmiş içi yarı çiğdi ancak gayet lezzetliydi.
İkinci akşam yemeğimizi yediğimiz “Acqua Al 2” tam bir turistik İtalyan restoranını. Menüdeki makarnaların, ana yemeklerin veya tatlılarının küçük porsiyonlar şeklinde sunulduğu “assaggio”lardan seçtiğinizde değişik İtalyan lezzetlerinden bir arada tadabiliyorsunuz.